Automatic Multi-Objective Clustering Algorithm Using Hybrid Particle Swarm Optimization With Simulated Annealing. - Abubaker, Ahmad Asad (2016)
Pengelompokan adalah suatu teknik pelombongan data. Di dalam bidang set data tanpa selia, tugas mengelompok ialah dengan mengumpul set data kepada kelompok yang bermakna. Pengelompokan digunakan sebagai teknik penyelesaian di dalam pelbagai bidang dengan membahagikan dan mengstruktur semula data yang besar dan kompleks supaya menjadi lebih bererti justru mengubahnya kepada maklumat yang berguna.