Environmental Ecology Of Sedimentation In Three Streams In Temengor Catchment Area, Perak. - Samsudin, Mohamad Fikri (2016)
Kompleks Hutan Hujan Belum dan Temengor merupakan baki hutan dara yang kedua terbesar di Utara Semenanjung Malaysia iaitu bersaiz kira-kira 300,000 hektar. Sebahagian dari kompleks hutan ini telah diancam dengan pelbagai aktiviti manusia terutamanya di Hutan Simpan Temengor.