Analisis Acuan Indeks Pembangunan - Wan Hasan, Wan Norhaniza; Hanapi, Mohd Shukri (Universiti Sultan Azlan Shah, 2014)
Kertas kerja ini bertujuan menganalisis acuan yang mencorakkan indeks pembangunan sedia ada. Terdapat pelbagai indeks pembangunan yang digunakan untuk mengukur tahap pembangunan di dunia. Setiap indeks pembangunan dibina berasaskan acuan pembangunan. Persoalannya, apakah acuan yang digunakan dalam pembinaan indeks-indeks pembangunan itu? Bagaimanakah acuan tersebut mempengaruhi pemilihan indikator dalam indeks-indeks pembangunan itu? Kertas kerja ini cuba menjawab kedua-dua persoalan dengan memilih dan menganalisis tiga jenis indeks pembangunan lazim, iaitu indeks pembangunan ekonomi (IPE), indeks pembangunan sosial (IPS) dan indeks pembangunan lestari (IPL). Untuk itu, fokus perbincangan dibahagikan kepada tiga bahagian. Pertama, meneliti kepentingan acuan pembangunan dalam indeks pembangunan. Kedua, menganalisis acuan pembangunan dalam indeks-indeks pembangunan terpilih, dan ketiga, merumuskan acuan bagi indeks pembangunan berteraskan Islam (PBI). Akhir sekali, kertas kerja ini merumuskan bahawa indeks PBI tidak boleh dibina berasaskan acuan indeks pembangunan lazim. Indeks PBI mestilah dibina beracuankan tasawur Islam. Sesuatu indeks pembangunan itu tidak boleh dikatakan indeks PBI jika ia tidak dibina beracuankan tasawur Islam.