MATA JULING BOLEH DIRAWAT MELALUI PEMBEDAHAN - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
KUBANG KERIAN, KELANTAN, 2 Jun 2016 - Masalah mata juling berlaku apabila salah satu mata memandang lurus manakala satu mata lagi tersasar sama ada juling ke luar, ke dalam, ke atas atau ke bawah.Masalah ini disebabkan oleh ketidakseimbangan antara dua otot yang memegang bola mata. Salah satu otot akan menarik bola mata lebih kuat hingga menyebabkannya terpesong serta tidak berada dalam keadaan lurus manakala satu otot lagi dalam keadaan rileks.