USM TIDAK TAWAR DIPLOMA BEKAM - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
Universiti Sains Malaysia (USM) tidak pernah menawarkan pengajian akademik peringkat diploma tentang bekam seperti mana yang diviralkan di dalam media sosial. Sebarang penawaran program akademik perlu melalui kelulusan Senat USM. Malah programprogram diploma eksekutif sekali pun perlu melalui kelulusan universiti jika dibuat oleh mana-mana pihak termasuk dalam penggunaan logo rasmi USM.