UJIAN TEKANAN SENAMAN TREADMILL PENGESAN AWAL PENYAKIT JANTUNG - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
BERTAM, 26 Mei 2016 - Ujian Tekanan Senaman atau lebih dikenali sebagai ‘Exercise Stress Test’ (EST) merupakan ujian saringan jantung yang ‘non-invasive’ iaitu prosedur yang tidak melibatkan alatalat yang memecahkan kulit atau benda fizikal memasuki tubuh. Ujian ini dilakukan dengan kaedah senaman iaitu seseorang perlu berjalan atau berlari di atas mesin treadmill dan elektrokardiogram (ECG) jantung dipantau sepanjang ujian.