Pencerekaan Melayu Tanjung dalam novel Ahmad Rashid Talu - Ibrahim, Mohd Hanafi (2017)
Dalam perkembangan kesusasteraan Melayu Moden, genre novel bagi sesetengah pengkaji sastera sebagai dimulai dengan penerbitan Hikayat Faridah Hanum @Hikayat Setia Asyik kepada Maksyuknya (1925-1926) yang ditulis Syed Syeikh al-Hadi, Lebih awal dari itu, pada tahun 1876, Hikayat Panglima Nikosa (sebuah novelet dengan kepanjangan 29 muka surat) di hasilkan oleh Ahmad Syawal di Kucing Sarawak.