SUNGAI BATU BAKAL DIBANGUNKAN SEBAGAI PRODUK ARKEO PELANCONGAN - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
MERBOK, KEDAH, 20 Mei 2016 - Penemuan tapak Sungai Batu oleh Pusat Penyelidikan Arkeologi Global (PPAG) Universiti Sains Malaysia (USM) yang telah berjaya melengkapkan lagi maklumat tamadun Kedah Tua, iaitu sebuah kerajaan yang wujud sejak 2600 tahun dahulu mampu dibangunkan sebagai produk arkeo pelancongan di negeri Kedah.