SEJARAH SUNGAI BATU SIGNIFIKAN DIANGKAT KE PENTAS DUNIA - OPPENHEIMER - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
SUNGAI PETANI, 21 Mei 2016 - Penemuan pelbagai bukti arkeologi yang mengangkat Sungai Batu sebagai tamadun tertua di Asia Tenggara wajar dihebahkan ke pentas dunia. Demikian kata pakar genetik yang diiktiraf dunia dari Oxford University, Profesor Dr. Stephen Oppenheimer ketika mengulas mengenai kepentingan tapak arkeologi di Sungai Batu yang menyimpan bukti pra-sejarah yang bernilai tinggi.