Cabaran-cabaran pelarian Rohingya Muslim:kajian kes di Pulau Pinang. - Ali, Norazira (Universiti Sains Malaysia, 2014)
Kertas kerja ini bertujuan untuk mengkaji cabaran-cabaran yang dihadapi oleh pelarian dari etnik Rohingya Muslim yang menetap di Pulau Pinang. Pada tahun 2012, lebih 200 orang terbunuh di dalam pertempuran sengit di pelbagai lokasi di wilayah Rakhine, malah lebih ramai mangsa yang telah meninggalkan kampung halaman dan menjadi pelarian termasuk ke negara jiran Bangladesh.