FESTIVAL KEDAH TUA 2016: DEDAH KEISTIMEWAAN TAPAK TAMADUN AWAL DI ASIA TENGGARA - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
Universiti Sains Malaysia (USM) melalui Pusat Penyelidikan Arkeologi Global (PPAG), dan Jabatan Warisan Negara (JWN) bersama kerajaan negeri Kedah, Koridor Utara Malaysia, Persatuan Pelancongan dalam Malaysia (MITA) dan Pertubuhan Arkitek Malaysia akan menganjurkan Festival Kedah Tua (FKT) bagi mendedahkan keistimewaan dan keunikan Sungai Batu sebagai tapak tamadun terawal di Asia Tenggara.