Amalan berfikir dalam Islam dan hubungannya dengan ilmu dan Pendidikan. - Ayub, Mohd Nasir; Sabjan, Muhammad Azizan; Taha, Mohd Marbawi (Universiti Sains Malaysia, 2014)
Islam adalah agama ilmu dan kemajuan. Umat Islam digalakkan untuk berfikir dan sentiasa mencari jalan penyelesaian terhadap sesuatu masalah yang hadapi. Tradisi berfikir juga mencetus kepada perkembangan ilmu seterusnya membina sistem pendidikan yang begitu tersusun.