Pembangunan rohani menurut perspektif Imam Fakhr Al-Din Al-Razi dalam kitab Al-Nafs Wa Al-Ruh Wa Sharh Quwahuma: Satu cadangan penyelidikan. - Abd Jalil, Fairus Ridzuan (Universiti Sains Malaysia, 2014)
Pelaksanaan sesebuah pembangunan bergantung kepada entiti utama, iaitu manusia. Tanpa manusia sebagai pelakunya, pembangunan tidak dapat dilaksanakan. Walau bagaimanapun, keseimbangan yang sepatutnya dilakukan terhadap elemen fizikal dan rohani dalam pembangunan insan tidak tercapai apabila keperluan terhadap pembangunan rohani semakin dilupakan. Kenyataan ini boleh dirujuk melalui pelbagai permasalahan dan isu semasa yang berlaku dalam kehidupan masyarakat hari ini, sama ada di peringkat antarabangsa atau tempatan.