Pendekatan siasah Syar’iyyah dalam memertabatkan institusi masjid di Malaysia. - Che Ibrahim, Mohd Asri (Universiti Sains Malaysia, 2014)
Siyasah Syar`iyyah adalah suatu ilmu yang berkaitan dengan pengurusan dan pentadbiran sesebuah negara yang berasaskan kepada syariah yang diturunkan oleh Allah. Ia merupakan satu ilmu yang diberikan oleh Allah untuk menguruskan bumi ini. Siasah syariyyah memainkan peranan penting dalam pentadbiran negara.