Krisis kewangan Greece: Faktor-faktor krisis menurut teori Marxist. - Azmi, Abdul Muiz; Salleh, Mohd Afandi (Universiti Sains Malaysia, 2014)
Dunia dikejutkan dengan krisis kewangan global yang meledak pada tahun 2007-2008. Krisis kewangan global 2007-2008 adalah paling teruk sejak semenjak Kemelesetan Besar (Great Depression) pada 1930-an.