Kajian representasi imej pelancongan diraja di Kuala Kangsar, Perak. - Othman, Hasanuddin (Universiti Sains Malaysia, 2014)
Institusi beraja di Malaysia merupakan satu institusi yang unik dalam merepresentasikan imej dan identiti Malaysia di mata dunia. Institusi ini menjadi warisan terpenting di Malaysia bukan sahaja kerana adanya pemerintah yang bergelar Yang di-Pertuan Agong, Sultan ataupun Raja malah mempunyai produk warisan diraja berbentuk ketara dan tidak ketara yang diwarisi sejak abad ke-15 lagi.