Sejarah Bagan. - Fazil, Dahalan (2017)
Semasa Tanjong Penaga dibuka oleh Francis Light untuk mendirikan kota Fort Cornwallis pada 1786, penduduk tempatan telah ada menetap di Batu Uban, Sungai Pinang, Telok Bahang dan di Seberang Perai. Misal nya di Batu Uban wuju d komuniti Melayu yang berasal dari Sumatera dan Kedah serta percampuran dengan pedagang dan alim ulama dari Arab.