Salasilah dalam melestarikan keturunan keluarga. - Merican, Ahmad Murad (2017)
Istilah salasilah berasal dari bahasa Arab yang membawa erti jurai keturunan. Ia merujuk pada daftar atau senarai asal keturunan seseorang individu. Salasilah menggambarkan hubungan persaudaraan yang wujud antara seseorang individu dengan nenek moyangnya.