Nakhoda nan Intan,Batu Uban dan Islam di Pulau Pinang abad ke-18. - AI-Khaiyath, Shaikh Abdul Aziz Shaikh Mohamed (2017)
Islam sememangnya telah lama berkembang ke seluruh pelosok tanah air sejak sekian lama dan Pul au Pinang juga tidak terkecuali dalam hal ini. Perkembang Islam ke seluruh dunia sudah semesti nya dimulakan dengan usaha dakwah oleh Rasulullah S.A.W. Hasrat Baginda agar manusia selamat di dunia dan akhirat juga terdorong atas rasa rasa tanggungjawab dan cinta terhad ap umatnya. Sebaik kewafatan Baginda, usaha dakwah diteru skan lagi dan tersebar di jazirah Arab khususnya. Sahabat -sahabat Baginda sememangnya terkenal sentiasa ingin memenuhi ha srat Rasulullah sejak zaman kenabian baginda.