Masyarakat Melayu di Air Hitam dan Tanjong, Pulau Pinang (1940-1950an). - Syed Mohamad Al Saggaff, Syed Omar (2017)
Air Ham pada tahun 1940-50an terdiri dari beberapa kampong dan kawasan di pinggir Georgetown dan Tanjung. Kawasan-kawasan tersebut yang terkenal di masa itu ialah Kampong Baru, Kebun Thena Tek, Kampong Malay Home, Padang Tembak, Kampong Melayu, Air Putih, Bukit Bendera dan Paya Terubung. Sempadan Air Ham di sebelah timur dipisahkan oleh Sungai Air Ham yang terkenal di amsa itu dengan Sungai Titi Merah.