Masyarakat Arab di Pulau Pinang : Diantara Arabisasi dan Islamisasi. - Bajunid, Emeritus Omar Farouk (2017)
Sebarang usah a untuk mengenali dan memahami Masyarakat Arab di Pulau Pinang harus bermula dengan kupasan siapa itu Masyarakat Arab terutamanya kerana terdapat pclbagai cara identiti Arab boleh ditakrlfkan, Malah lazim terdapat kekeliruan tentang siapa itu Arab.