Kehidupan Melayu di Tanjong zaman sebelum kemerdekaan. - Latiff, Mohd Yusoff (2016)
Telah tercatat dalam sejarah, Malaysia atau sebelumnya dikenali sebagai Persekutuan Tanah Melayu (Federation of Malaya) pernah dijajah oleh penjajah yang terdiri daripada Portugis, Belanda, British dan Jepun sebelum kemerdekaan dicapai pada 31 Ogos 1957.