Asal usul Balik Pulau dan penduduk awalnya. - Malim, Mohd Nasser (2017)
Nama Balik Pulau membawa maksud di sebalik pulau atau di belakang Pulau Pinang yang dipisahkan dari banjaran bukit bukau yang berhutan rimba merentang di bahagian tengah Pulau Pinang. Mukim ini mendapat namanya melalui orang-orang Melayu yang membuka kawasan ini.Tarikh sebenar Balik Pulau dibuka sukar ditentukan dengan tepat kerana terdapat berbagai teori mengenai pembukaan daerah tersebut.