Persepsi Kaunselor terhadap Isu berkaitan Bunuh Diri dan Idea Membunuh Diri: Satu Analisa - Kamin, Ame Husna; Amat, Salleh (School of Social Sciences, 2015)
Bunuh diri merupakan suatu isu yang menjadi perhatian dalam profesion Kaunseling semenjak dahulu lagi. Mutakhir ini, klien yang datang dengan isu-isu etika yang mencabar seperti bunuh diri memilih kaunseling sebagai terapi rasional bagi pencegahan melalui pertimbangan diri. Analisa literature mendapati terdapat cabaran-cabaran berkaitan isu ini dengan profesion Kaunseling dan mengenalpasti hubungan antara kepercayaan peribadi kaunselor tentang bunuh diri dan sikap beliau terhadap klien yang menyatakan “Idea untuk membunuh diri”. Persepsi kaunselor dilihat dari sudut pengetahuan, latihan, keagamaan, nilai dan kepercayaan peribadi kaunselor juga tanggapan mereka terhadap kematian. Hasil analisa mendapati bahawa persepsi kaunselor terhadap isu bunuh diri dan idea untuk membunuh diri oleh klien terbahagi kepada dua bahagian Utama iaitu pertama Bunuh Diri merupakan satu pilihan, kedua Bunuh diri atau Idea untuk membunuh diri disebabkan beberapa faktor iaitu putus asa, kegagalan, keraguan dan dasar tanggungjawab. Implikasinya beberapa perkara perlu diberi perhatian seperti latihan kaunselor, amalan klinikal dan penyelidikan lanjut di masa hadapan perlu dilaksanakan.