Faktor-faktor Penglibatan Wanita Melayu Dalam Politik di Malaysia: Amalan demokrasi dan Dasar Agama Islam - Hanafi, Fatimi; Abdul Rahman, Dr. Zulkarnain; Mohd Noor, Dr Arbaiyyah (School of Social Sciences, 2015)
Sumbangan dan peranan wanita dalam pembangunan dunia pada masa ini terlalu banyak dan sukar untuk dikupas satu persatu. Di Malaysia, sejak mutakhir ini kesedaran politik di kalangan wanita semakin menyerlah berpunca daripada tahap pendidikan yang semakin baik dan memberi akses kepada percambahan maklumat yang lebih banyak. Walaupun tidak ramai golongan wanita yang terlibat dalam pemilihan di Dewan Rakyat iaitu di bawah 10 peratus, tetapi peranan mereka menentukan kemenangan sesebuah parti politik semakin membesar. Kertas kerja ini akan membincangkan sedikit sebanyak tentang faktor-faktor penglibatan wanita dalam politik di Malaysia. Faktor-faktor yang akan diperbincangkan ialah faktor amalan demokrasi dan faktor dasar agama.