Asmah, Collins, Dan Dialek Melayu: Pentafsiran Mengenai Gagasan Dan Implikasinya Terhadap Grafisejarah Linguistik Melayu - Hasrah, Mohd Tarmizi (School of Social Sciences, 2015)
Makalah ini menganalisis gagasan atau idea tentang dialek dan dialektologi Melayu yang dikemukakan oleh dua orang bahasawan bahasa Melayu tersohor iaitu Asmah Hj. Omar dan James T. Collins. Berpedoman kepada pendekatan ‘Kesinambungan’ dan ‘iklim idea’ dalam grafisejarah linguistik, gagasan tentang dialek dan dialektologi Melayu oleh Asmah dan Collins dianalisis secara perbandingan. Analisis ini bertujuan untuk menonjolkan ciri-ciri istimewanya. Pada masa yang sama, makalah ini turut menelusuri sumber yang memberi ilham kepada Asmah dan Collins dalam membentuk gagasan dialek dan dialektologi mereka. Isu yang dibincangkan ini bukan sahaja berlegar-legar seputar persoalan dialek dan dialektologi Melayu, malah turut mengandungi implikasi tidak langsung kepada beberapa persoalan dalam grafisejarah linguistik Melayu secara umumnya.