Perbandingan Cabaran Pelajar Politeknik di Malaysia Menggunakan Pendekatan Model Pengukuran Rasch - Mohd Matore, Mohd Effendi @ Ewan; Khairani, Ahmad Zamri (School of Social Sciences, 2015)
Kajian ini bertujuan membandingkan cabaran – cabaran pelajar di tujuh buah politeknik seluruh Malaysia. Seramai 252 orang pelajar politeknik dipilih sebagai sampel. Instrumen yang dipilih adalah Senarai Semak Masalah Mooney (SSMM) yang mengandungi 327 item berdasarkan 11 dimensi permasalahan seperti kesihatan, kewangan, rekreasi, persahabatan, sosial, peribadi, keagamaan, keluarga, kerjaya, pengajian dan pembelajaran. Data dianalisis berdasarkan kerangka Model Pengukuran Rasch menggunakan perisian WINSTEPS 3.71.0.1. Cabaran utama bagi tujuh pelajar politeknik di Malaysia adalah berbeza – beza mengikut dimensi cabaran oleh MPCL. Sebanyak tiga politeknik mempunyai cabaran utama pada dimensi pengajian dalam kalangan pelajarnya iaitu PMKL (Tidak memperuntukkan masa yang cukup untuk belajar = 1.10 logits), PSIS (Bimbang terhadap peperiksaan = 1.25 logits) dan PKB (bimbang terhadap peperiksaan = 1.64 logits). Dua politeknik mempunyai cabaran utama bagi dimensi pembelajaran iaitu di PIS (takut gagal dalam ujian = 0.91 logits) dan PSP (Takut gagal