Sistem Ganjaran Berdasarkan Prestasi dan Kaitannya Dengan Komitmen Organisasi - Roszaide, Nurul Shafiqa (School of Social Sciences, 2015)
Komitmen merupakan suatu tali perhubungan di antara pekerja dengan organisasi ke arah jaminan pencapaian matlamat masing-masing. Sistem ganjaran berdasarkan prestasi penting untuk mengiktiraf sumbangan pekerja kepada organisasi dan memastikan komitmen pekerja kepada organisasi. Kajian ini mengkaji tiga (3) faktor berkaitan pengurusan ganjaran iaitu aspek komunikasi, penyertaan pekerja dan kriteria ganjaran sama ada memberi pengaruh kepada komitmen pekerja kepada organisasi atau sebaliknya. Satu kerangka konseptual telah dibentuk dan diuji kebenarannya dalam sektor kakitangan awam. Kajian dijalankan dengan menggunakan borang soal selidik yang diterima daripada 180 kakitangan awam di beberapa jabatan kerajan di Putrajaya dan Selangor. Hasil daripada kajian menunjukkan bahawa komunikasi dan penyertaan memberikan hubungan kolerasi yang signifikan manakala elemen kriteria ganjaran tidak menunjukkan hubungan yang signifikan terhadap komitmen organisasi.