Penentu-Penentu Perbelanjaan Kerajaan Malaysia, 1980-2014 - Mukhtar, Norshajida (School of Social Sciences, 2015)
Kajian ini adalah untuk mengenal pasti pembolehubah-pembolehubah yang mempengaruhi perbelanjaan kerajaan Malaysia dan mengenal pasti hubungan antara pembolehubah bersandar iaitu perbelanjaan kerajaan (LG) dengan pembolehubah-pembolehubah tidak bersandar. Kajian ini menggunakan data siri masa tahunan dari tahun 1980 hingga 2014. Enam pembolehubah tidak bersandar digunakan iaitu cukai (LTAX), populasi (LPOP), hutang kerajaan (LDEBT), inflasi (INF), pengangguran (UNE) dan keterbukaan (OPEN). Beberapa ujian regresi dijalankan seperti ujian ADF, ujian kointegrasi, ujian sebab penyebab Granjer dan beberapa ujian dignostik yang lain. Hasil kajian mendapati LG berhubung secara positif dengan pembolehubah LTAX, LPOP, INF, UNE, dan OPEN. Manakala, hanya pembolehubah LDEBT berhubung secara negatif dengan LG.