Implikasi Inflasi dan Kadar Pertukaran Asing Terhadap Pertumbuhan Ekonomi Bagi Negara Malaysia, Brunei, Singapura, dan Indonesia. - Mohammad, Syed Saifullah (School of Social Sciences, 2015)
Kajian ini bertujuan untuk melihat dan membincangkan beberapa objektif penting di antaranya untuk mengetahui Implikasi kadar inflasi dan kadar pertukaran asing terhadap pertumbuhan ekonomi bagi negara Malaysia, Brunei, Singapura, dan Indonesia. Penelitian ini bertujuan untuk melihat secara empirik pengaruh kenaikan harga iaitu inflasi dan kadar pertukaran asing terhadap pertumbuhan ekonomi. Kajian ini menggunakan data tahunan dari 1980-2013. Ia melibatkan pembolehubah bersandar iaitu Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) dan dua pembolehubah tidak bersandar iaitu inflasi,dan kadar pertukaran asing. Menariknya dapatan kajian mendapati implikasi inflasi dan kadar pertukaran asing terhadap pertumbuhan ekonomi berbeza di sesetengah negara membuktikan secara statistik wujudnya hubungan antara inflasi dan kadar pertukaran asing bagi sesetengah negara dan tidak bagi sesetengah negara.