Implikasi Hutang Isi Rumah Terhadap Pertumbuhan Ekonomi Di Malaysia - Mat Jusoh, Siti Noor Akmal (School of Social Sciences, 2015)
Kajian ini adalah bertujuan untuk mengenal pasti sejauh manakah hubung kait di antara hutang isi rumah, pelaburan, inflasi dan perbelanjaan kerajaan ke atas pertumbuhan ekonomi di Malaysia menggunakan kaedah siri masa. Ujian Ordinary Least Squares OLS, ujian Breushch-Godfrey Serial Correlation LM, ujian Breusch-Pagan-Godfrey dan ujian Jargue Bera digunakan dalam kajian ini. Sampel diambil bermula dari tahun 1984 hingga tahun 2013. Hasil penganggaran model regresi berganda mendapati bahawa hutang isi rumah dan perbelanjaan kerajaan adalah tidak signifikan dalam mempengaruhi kadar pertumbuhan ekonomi. Walau bagaimanapun, pelaburan dan inflasi adalah signifikan mempengaruhi kadar pertumbuhan