Pengurusan Sumber Pantai Berasaskan Komuniti di Pantai Timur Semenanjung Malaysia: Satu sorotan literatur - Razak, Hakimah (School of Social Sciences, 2015)
Sumber pantai penting dalam menyokong kehidupan masyarakat terutamanya komuniti yang hidup bergantung pada sumber-sumber ini. Elemen alam semula jadi yang biasa terdapat di kawasan berkenaan biasanya terdiri daripada paya bakau, pantai, laut, lagun, pulau, hutan dan lain-lain yang mempunyai kepelbagaian sumber. Namun, penggunaan sumber alam secara tidak terkawal, kemusnahan habitat, pencemaran dan lain-lain