MASALAH SISTEM PERNAFASAN MASALAH UTAMA JEMAAH HAJI - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
PULAU PINANG, 7 April 2016 – Jumlah jemaah haji yang semakin bertambah menimbulkan masalah kesihatan khususnya masalah sistem pernafasan. Demikian menurut Doktor Perunding Kanan Pernafasan Institut Perubatan Respiratori (IPR) Kuala Lumpur, Profesor Dato’ Dr. Haji Abdul Razak Muttalif, yang turut berkata, pada tahun 2016 sebanyak 39,817 kes jemaah haji yang terdiri daripada warga emas direkodkan mempunyai masalah sistem pernafasan dan mudah berjangkit seperti Pneumonia dan Chronic Obstructive Pulmonary Disease (COPD).