Pembinaan kaedah penyelidikan Islam berdasarkan disiplin-disiplin ilmu dalam Epistemologi Islam. - Hassan, Shahir Akram (2016)
Kaedah Penyelidikan Islam didefinisikan sebagai kaedah penyelidikan yang menggabungkan ilmu daruri dan dalil 'aqli dengan ilmu nazari dan dalil naqli serta menjadikan epistemologi (teori ilmu Islam) dan tasawur Islam sebagai tunjang utama dalam rangka untuk melaksanakan kajian terhadap Islam dan orang Islam.