Aplikasi kaedah Tasawwur ilmu Mantik (Tasawur Al-Mantiqi) dalam penyelidikan Islam. - Salleh, Shukri (2013)
Terdapat tiga kaedah yang besardalam ilmu mantik penaakulan Tasawwur (Konsep).Kedua, Kaedah Penaakulan Tasdiq (Kesahihan), Ketiga kaedah pembuktian kebenaran penaakulan (al-Istidlal).