Strategi penyelidikan berteraskan Islam menurut Qiyas Al-Usuliy. - Salleh, Shukri (2015)
Dalam penyelidikan lazim, sesuatu penyelidikan yang dibuat mestilah bersifat logik dan rasional. Untuk menjadikan sesuatu penyelidikan itu logik dan rasional, kebiasaaannya sesuatu penyelidikan akan menggunak~n kaedah induktif atau kaedah deduktif. Kaedah induktif ialah strategi kajian yang membuat rumusan umum daripada hasil-hasil dapatan yang khusus.