Aplikasi kaedah Mufassirin dalam penganalisisan data penyelidikan berkaitan Islam. - Salleh, Shukri (2013)
Dalam sesuatu penyelidikan, analisis data merupakan salah satu bahagian terpenting kerana hasilnya akan merungkai masalah yang diketengahkan dan seterusnya mencapai objektif kajian yang ditetapkan. Terdapat pelbagai kaedah analisis yang digunakan oleh para ulama terdahulu dalam menganalisis sesuatu data yang diperoleh. Kaedah analisis data ulama fiqh mungkin berbeza dengan kaedah analisis data yang digunakan oleh para ulama kalam, tasawuf dan tafsir. Semuanya bergantung pada objektif kajian yang hendak dicapai.