Seni penaakulan dalam kaedah penyelidikan Islam. - Salleh, Shukri (Universiti Sains Malaysia, 2016)
Menurut tasawur dan epistemologi Islam, umat Islam wajib beriman kepada perkara-perkara zahir dan ghaib. Persoalannya, dalam menjalankan penyelidikan berkaitan Islam, kaedah penaakulan apakah yang diagunakan untuk menaggapi perkara-perkara zahir dan ghaib ini? penaakualan di sini bermaksud peralihan pemikiran melalui beberapa pernyataan yang diandai benar sehinggalah terbentuk satu pernyataan berdasarkan persoa!an tersebut, kajian ini bertujuan untuk menellti kaedah penaakulan mantik untuk diaplikasi dalam penyelidikan berkaitan Islam. Kajian ini mempunyai tiga objektif utama. Pertama, menganal pasti kaedah penaakulan dalam ilmu mantik. Kedua, menganalisis aplikasi penggunaan kaedah penaakulan mantik sebagai kaedah penaakulan dalam penyelidikan berkaitan Islam. Ketiga, merumuskan kaedah penaakulan mantik untuk diaplikasiakan dalam penyelidikan berkaitan Islam.