Using fuzzy logic to identify significant factors of negotiation performance - Tameur, Nachef (2013)

(untitled)
Terdapat banyak interaksi sosial dan perniagaan yang melibatkan perundingan, di mana peserta boleh bekerjasama untuk mencapai hasil yang saling menguntungkan kedua-dua belah pihak, atau persaingan untuk mendapatkan tawaran yang terbaik oleh satu pihak berbanding pihak yang lain. Dalam konteks ini, rundingan boleh ditakrifkan sebagai satu proses yang melibatkan dua atau lebih pihak untuk menyelesaikan setiap apa yang boleh diberi dan diambil, atau dilaksanakan dan diterima, dalam urus niaga di antara mereka. Rundingan dianggap sebagai salah satu aktiviti yang paling penting yang dilakukan oleh seorang pengurus setiap hari di dalam membangunkan perniagaan dalam pasaran yang berlainan. Ia dijangka mengambil kira-kira lima puluh peratus daripada masa kerja mereka. Walaupun ia memakan masa dan usaha yang banyak, kadar kegagalan rundingan yang dilaporkan adalah tinggi, yang sering menyebabkan perunding gagal untuk mencapai penyelesaian bersama.