Role of religious nationalism in the Israeli-Palestinian conflict - Mehrzad, Javadikouchaksaraei (2016)
Konflik terhadap Palestin amat terkesan, terutamanya terhadap ideologi, agama, dan bahagian negara yang telah dibina berdekad lamanya. Tesis ini menganalisis dari segi konteks sejarah, idelogi, dan struktur kuasa yang berkaitan di antara Yahudi Israel dan Palestin Arab sepanjang abad kedua puluh. Matlamat dan tujuan utama tesis ini adalah mengkaji alasan bagi ketegangan yang berpanjangan dalam konflik Palestin – Israel. Terdapat pelbagai alasan di sebalik konflik yang berpanjangan ini. Namun demikian, tesis ini hanya menekankan tentang nasionalisme agama. di antara Palestin dan Yahudi. Konflik ini menggambarkan kegagalan kedua-dua pihak yang bertelingkah dalam menentukan konsesi wilayah mereka, yang berpunca daripada nasionalisme Arab dan Zionisme. Tesis ini mengkaji Perjanjian Perdamaian Israel-Palestin 1993-2000 (Persetujuan Damai Oslo menjadi era baru bagi rakyat Palestin) berdasarkan metodologi sumber primer dan sekunder daripada kajian kualitatif dengan analisis sejarah dan teori konstruktivis.