Penjanaan dan pengurusan kewangan Pihak Berkuasa Tempatan: kajian kes di Majlis Bandaraya Alor Setar, Kedah - Abdul Kadir, Fadzil (2012)
Sistem pengurusan kewangan Pihak Berkuasa Tempatan (PBT) mempunyai lima elemen utama iaitu prosedur perancangan dan pentadbiran PBT, dasar pembangunan kerajaan negeri ke atas PBT, pentadbiran kewangan kerajaan tempatan, sumber kewangan kerajaan tempatan dan integrasi dalam jabatan PBT. Elemen-elemen ini menyumbang kepada pembentukan satu sistem pengurusan kewangan kepada Pihak Berkuasa Tempatan. Sebagai penyumbang utama kepada pembangunan sistem pengurusan kewangan dan meningkatkan keberkesanan sistem pengurusan kewangan Pihak Berkuasa Tempatan. Pembangunan sistem pengurusan kewangan yang lebih praktikal akan membantu dalam meningkatkan kemajuan bagi sesebuah Pihak Berkuasa Tempatan. Bagi merealisasikan matlamat ini dalam Majlis Bandaraya Alor Setar, perlunya untuk membangunkan rangka kerja sistem pengurusan kewangan yang menggabungkan faktor-faktor prosedur perancangan dan pentadbiran, dasar pembangunan, pentadbiran kewangan, sumber kewangan dan integrasi. Rangka kerja ini boleh menjawab kepada pelbagai permasalahan di dalam pengurusan kewangan dalam pentadbiran Pihak Berkuasa Tempatan di Malaysia