Alcohol in foods: Detection and halal limits. - Wan Abdullah, Wan Nadiah (Universiti Sains Malaysia, 2017)
Objektif kajian adalah untuk mencadangkan suatu kaedah rutin penentuan etanol dalam makanan dan hadnya dalam persijilan Halal. Kaedah kromatografi gas dan kromatografi cecair masing-masing menggunakan 2 jenis kolum berbeza telah dibangunkan dan dibanding untuk memilih kaedah yang paling sesuai.