Pembinaan sistem bacaan USM. - Kassin, Tajul Aripin (Universiti Sains Malaysia, 2016)
Kajian ini memperkenalkan bahan-bahan prototaip Sistem Bacaan USM iaitu 3 buah buku teks, 1 cd lagu Bacaan USM, 1 cd animasi dan buku cerita Bacaan USM kepada guru-guru dan murid-murid di tujuh buah kelas permulihan di sekolah-sekolah di daerah Pejabat Pendidikan Daerah Kuala Kangsar dan di tujuh buah sekolah di daerah Pejabat Pendidikan Kinta Utara, lpoh. Tujuan bahan prototaip ini diperkenalkan kepada murid kelas permulihan adalah untuk mengenal pasti keberkesanan produk Kajian Pembinaan Sistem Bacaan USM.