Maritim di Nusantara:Satu kajian Navigasi Cakerawala dan ruang Maritim di dalam Novel Arena Wati. - Abdul Aziz, Sohaimi (Universiti Sains Malaysia, 2017)
"Maritim di Nusantara: Satu Kajian Navigasi Cakerawala dan Ruang Maritim di dalam Novel Arena Wati" merupakan satu kajian yang mendalam terhadap novel-novel Arena Wati. Kajian-kajian terdahulu terhadap novel-novelnya menekankan ArenaWati sebagai pengarang cereka sahaja.