SOLAT GERHANA: BERSAMA MENGINSAFI KEBESARAN ILAHI - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
USM, PULAU PINANG, 9 Mac 2016 – Kira-kira 200 orang warga Universiti Sains Malaysia (USM) serta masyarakat sekitar mengadakan solat sunat gerhana di Masjid Al-Malik Khalid, USM hari ini berikutan dengan kejadian fenomena alam gerhana matahari yang berlaku dan telah dapat dilihat seawal jam 7.20 pagi di negara ini. Solat sunat gerhana tersebut bermula tepat jam 8.30 pagi yang diimamkan oleh Pegawai Hal-Ehwal Islam Pusat Islam USM, Ustaz Zayd Zhari diikuti dengan khutbah ringkas berkaitan dengan kejadian gerhana, sebagaimana yang banyak disebutkan di dalam Al-Quran.