Zaman awal Islam di Aceh dari perspektif arkeologi. - Saidin, Mokhtar (Universiti Sains Malaysia, 2012)
Secara umumnya, kajian sebelum ini menunjukkan bahawa Islam telah wujud di Nusantara sejak abad pertama Hijrah atau sekitar abad ke-7 Masihi. Namun, tidak ada rekod jelas secara arkeologi menunjukkan wujudnya sebuah kerajaan Islam ketika itu, hanya lebih berdasarkan kepada laporan pengembara. Kerajaan Islam terawal yang agak jelas ialah Kerajaan Pedak pada abad ke-9 Masihi. Walau bagaimanapun, buktinya sebagai kerajaan terawal masih tidak kukuh secara arkeologi, hanya berdasarkan satu naskah lama. Bukti Kerajaan Samudra Pasai adalah lebih kukuh tentang Kerajaan Islam Nusantara, iaitu pada abad ke 13 Masihi.Kajian ini bertujuan untuk mendapatkan jawapan yang lebih pasti daripada beberapa perbezaan yang muncul dalam kalangan para penyelidik mengenai awal Islam di Aceh dan perkembangannya.Tujuan lain ialah untuk membuktikan pengaruh dan sumbangan Aceh bagi pengembangan Islam di Nusantara.