KOLABORASI USM-NUT WUJUDKAN GIGAKU TECHNO PARK - MPRC, Pusat Media & Perhubungan Awam (USM, 2016)
PULAU PINANG, 2 Mac 2016 – Kolaborasi dan kerjasama yang terjalin antara Universiti Sains Malaysia (USM) dan Nagaoka University of Technology (NUT), Jepun sejak tahun 2005 diperkukuhkan lagi dengan wujudnya pejabat USM-NUT Gigaku Techno Park (USM-NUT GTP) di dalam USM. “NUT telah berjaya mewujudkan NUT GTP di empat buah negara iaitu di Mexico, Sepanyol, Vietnam dan Thailand dan USM-NUT GTP ini adalah yang kelima dan Malaysia di pilih kerana berada di tengah-tengah antara semua negara di Asia Tenggara,” kata Konsul Jeneral Jepun di Pulau Pinang, Ryuji Noda.