Exploring the mechanism for in vitro production of anthocyanins from a rare wild orchid Anoectochilus spp. - Subramaniam, Sreeramanan (Universiti Sains Malaysia, 2016)
Anoectochilus sp. dan Ludisia discolor, orkid permata liar daratan, tumbuh di kawasan hutan yang teduh. Orkid tersebut adalah komponen perubatan tradisional di Asia. Mikropropagasi adalah penting untuk memelihara danmembiak tumbuhan yang diingini. Dalam kajian ini, protocol-protokol pensterilan permukaan dan mikropropagasi berjaya dibangunkan untuk Anoectochilus sp. Dan Ludisia discolor melalui penggunaan OA% (w/v) HgCh. Kadar pencemaran paling rendah (7.7%) dan kadar tertinggi kelangsungan hidup dan pertumbuhan diperoleh pada 63.1% dan 22.5% masing-masing untuk Ludisia discolor.