Pengurusan risiko kewangan dalam kalangan peminjam pinjaman perniagaan. - Yaacob, Zulnaidi (Universiti Sains Malaysia, 2016)
SMEs play significant role in strengthening the economic foundation of a nation. However,the business performance among SMEs is still unresolved issue.Therefore, the main purpose of this study is to investigate the risk management practices among small medium enterprise. Data were collected from 257 SMEs using a set of questionnaires.The samples were focused on the SMES in Penang which are business borrowers from a public agency. The findings revealed that the knowledge and practice of risk management is related to the years of business establishement. The more established business have a better risk management practices.This study contributes to the literature and practice by reporting current state of risk management knowledge and practice among SMEs in Malaysia,particularly in Penang. Perusahaan Keeil dan Sederhana (PKS) memainkan peranan signifikan dalam mengukuhkan asas ekonomi sesebuah negara. Walau bagaimanapun, sektor ini masih berhadapan dengan pelbagai isu yang belum selesai, antaranya aspek prestasi perniagaan. Oleh itu, tujuan utama kajian ini ialah menilai amalan pengurusan risiko dalam kalangan PKS.Data kajian telah dikutip menggunakan soal selidik daripada 257 PKS. Data kajian ditumpukan dalam kalangan PKS di Pulau Pinang yang merupakan peminjam kepada sebuah agensi kerajaan.Hasil kajian mendapati pengetahuan dan amalan pengurusan risiko kewangan dalam kalangan PKS adalah berkait dengan usia perniagaan. Perniagaan yang lebih berusia mempunyai amalan pengurusan risiko kewangan yang lebih baik.Kajian ini memberi sumbangan kepada literatur dan praktik dengan melaporkan situasi terkini berkaiatan pengetahuan dan amalan pengurusan risiko dalam kalangan PKS, khususnya PKS di Pulau Pinang.