Tanggungjawab Sosial Korporat (CSR) dan Perbauran Komuniti Kilang dan Tempatan: Kajian Kes Pekerja Migran Indonesia di Multinasional, Pulau Pinang. - Bustami, Mohammad Reevany (Universiti Sains Malaysia, 2016)
Artikel ini membincangkan tentang pengalaman hidup pekerja migran Indonesia dalam kalangan masyarakat multi-etnik di Malaysia. Tema ini amat penting kerana naratif dominan yang muncul dalam perbincangan pekerja Indonesia sentiasa dikaitkan dengan tema-tema eksploitasi. Walaupun dalam beberapa kes fakta tersebut boleh diterima, namun dalam banyak kes ramai pekerja Indonesia yang mempunyai pengalaman menarik di Malaysia.Justeru menerusi penyelidikan ini boleh didapatkan beberapa fakta penting yang boleh melengkapi malah boleh menyanggah naratif dominan selama ini wujud terutama berkaitan eksploitasi. Dengan demikian artike! ini akan menjawab dua persoalan asas dikaitkan dengan kebenaran pengalaman ini iaitu 1) adakah eksploitasi menjadi watak penentu dalam kehidupan mereka sebagai Tenaga Kerja Indonesia (TKI) di Malaysia. Jika demikian sejauhmana? dan dalam bentuk apa/cara-cara yang bagaimana mereka dieksploitasi?; 2. Bagaimanakah pengalaman mereka dengan penduduk tempatan di Malaysia? Adapun secara amnya,kertas kerja ini bertujuan untuk memberikan gambaran yang lebih lengkap tentang kehidupan pekerja asing berdasarkan perspektif mereka sendiri,pengalaman harian mereka. Data yang dikumpul diperolehi daripada dua sumber utama iaitu;pertama melalui temu bual langsung, media sosial; kedua, kumpulan khas facebook (terbuka dan tertutup, awam dan juga sulit).